tisdag 10 november 2015

Blogginlägg 5: Tema 1:Klassamhället

Stolthet och fördom utspelar sig troligen i början av 1800- talet, även om tiden inte direkt angivs i boken. Man får den uppfattningen av många skäl, men hur klassamhället beskrivs i boken är en av orsakerna till det. Huvudpersonen Elisabeth Bennet och hennes familj verkar höra till överklassen eller iallafall till övre medelkassen, men de bor på landsbygden vilket inte riktigt kan jämföras med att bo i staden enligt värderingarna i boken och på den tiden.

I boken spelar det stor roll till vilken klass i samhället man hör. Det är en sak som berättar mycket om individen och hur hon eller han får bete sig. Som det bra syns i citatet: "De såg ganska bra ut, hade fått sin utbildning på en av de första flickskolorna i London, ägde en förmögenhet på tjugotusen pund, hade för vana att göra av med mer än de borde och att umgås med förnäma människor och var således i alla avseenden berättigade att tänka högt om sig själva och se ner på andra. De kom från en ansädd släkt i norra England, ett förhållande som de var mer benägna att att hålla i minnet än att deras brors och deras egen förmögenhet hade förvärvats genom affärsverkamhet". Människor som är rika och kommer från en bra släkt får vara lite otrevligare och högmodiga, medan de som är fattigare inte får det. Överklassen ordnar också baler, där de träffar andra som hör till samma klass. Där dansar, pratar, spelar musik och värderar de andra gästerna. En viktig värdering är hur förmögen personen är. Också om man inte pratar eller dansar kan man anses som en riktigt otrevlig person. Överklassen beter sig också på ett visst sätt. De ska prata hövligt och artigt. Det är också viktigt för kvinnorna att bli gifta med förmögna män, vilket boken ganska mycket handlar om. Alla överklassfamiljerna äger gods, som de vill att besökarna ska beundra.

I dagens samhällen är klassamhället inte mera så aktuellt. Iallafall i många länder som i t.ex. Finland och Sverige betyder inte klassen eller hur mycket pengar man har nästan någonting. Man får ändå gå i den statliga skolan och har möjligheter att få ett bra jobb. I några andra länder kan de olika klasserna i någon mån finnas kvar. T.ex i USA måste man betala för att gå på en bra skola och få hälsovård. Kostnaderna kan vara riktigt höga och kan orsaka stora problem för de fattiga. Om man inte som liten får gå i en bra skola kan det vara mycket svårare att senare i livet få jobb. Då kan man ofta inte byta klass till det rikare, och man blir kvar i fattigdomen. Det finns tyvärr kvar lite av samma klassprinciper som förr i tiden i några länder än i dag, men inte på "papprerna".

1 kommentar:

  1. Du har bra beskrivit klassamhället i boken och det var bra att du tog upp Finlands och Sveriges situation som exempel.
    Jag själv skulle inte ha kunnat gissa under vilken tid boken utspelade sig ifall jag inte hade googlat. Det är ett litet minus i boken, tycker jag. Man måste kunna ganska bra historia för att själv kunna komma fram till att boken utspelar sig på 1800-talet.

    SvaraRadera