tisdag 10 november 2015

Blogginlägg 4: Protagonisten

Huvudpersonen i boken är 22-åriga Elizabeth Benneth och hon sticker tydligt ut jämfört med sina systrar och andra kvinnor. Alla andra flickor eller unga kvinnor bryr sig mest om sitt utseende och att bete sig som en fin dam bör. Elizabeth verkar också utåt relativt lika men när man kommer in i hennes hjärna märker man att hon är väldigt intelligent och uppmärksam till sin omgivning. Elizabeth har fyra systrar, tre yngre och en äldre. Hon är god vän med sin storasyster Jane, som hon också berättar alla dagens händelser och hemligheter till. Hennes mammas enda mål i livet är att få sina döttrar gifta. Mr Benneth däremot uppskattar Elizabeths intelligens, som han anser fattas från de övriga döttrarna. Han tycker att man inte kan föra en högklassig diskussion med någon annan i familjen.

Elizabeth verkar vara ganska välbildad för att vara en kvinna under slutet av 1700-talet. Hon kan delta i diskussioner närmast likvärdigt med männen. Hon skallrar inte på samma sätt som många unga kvinnor utan pratar bara då hon har något att säga. Enligt min åsikt är hon väldigt ordklipsk och vet alltid vad hon skall svara. Det händer aldrig till henne att hon skulle bli förvirrad och ordtom. I allmänhet är alla diskussioner väldigt sakliga och artiga. Det beror nog på det att de hör till den högre samhällsklassen. Eftersom hon bara pratar då hon har nåt att säga är hon inte så speciellt pratsam förutom när hon pratar med Jane.

Elizabeth, Lizzy eller Eliza, som hon också kallas, går en dag tre mile för att träffa sin syster Jane, som är sjuk. Tre mile är inte mer än fem kilometer, alltså inte alls en omöjlig sträcka,men under den tiden var det väldigt långt för en kvinna att gå. Henne syster säger att "alla känslomässiga impulser bör styras av förnuftet, och enligt min åsikt bör kroppsanstränging alltid stå i rimligt förhållande till som är nödvändigt" när Elizabeth säger att hon tänker gå och hälsa på Jane. Också andra meddlemmarna i hennes familj försöker uppmuntra henne att inte gå men hon går åndå. Det tyder på stark egen vilja och envishet, men också kärlek till systern.

Elizabeth är väldigt uppmärksam på sin omgivning och försöker komma underfund med andra personers personligheter. Hon lyckas ändå inte speciellt bra eftersom hon bara lyckas se den allra yttersta personligheten. Hon blir lätt vilseledd av mr Wickhams godhet och charm när jag som läsare kan ana någonting mer ohederligt i hans karaktär. Däremot skådar hon inte mr Darcys mjuka inre under hans hårda yttre. Hon blir starkt påverkad av mr Wickhams negativa åsikter om mr Darcy så att hon inte ser de positiva sidorna i den sistnämnde. Som exempel då han bjuder upp henne flera gånger för att dansa vägrar hon trots hans artighet och vänlighet.

Hon uppmärksammar också detaljer som andra inte ser. När mr Darcy och mr Wickham träffar på gatan är de artiga gentemot varandra men Elizabeth ser blicken av starkt hat de ger varandra. Hon frågar inte heller saker rakt ut utan frågar eller kommenterar så att personen själv skulle ta fram det hon vill höra. I en scen där Elizabeth pratar med mr Darcy kommer det här tydligt fram. "Då frågade han om hon och hennes systrar ofta brukade promenera till Meryton. Hon svarade ja och kunde sedan inte motstå frestelsen utan fortsatte:
- När vi stötte ihop med er där häromdagen hade vi precis gjort en ny bekantskap.
Effekten var ögonblicklig."  Istället för att rakt fråga väntar hon att han skall säga någonting, så att hon kunde haka på och kommentera. Hon kommenterar så att han nästan är illa tvungen att berätta mer om hans och mr Wickhams förhållande, vilket han också gör.

Jag ser inte någon större förändring i protagonistens karaktär under bokens gång så här långt. Hennes tankar om deras grannar inklusive mr Darcy ändras vartefter hon lär känna dem. Hon tycker mer och mer illa om mr Darcy vartefter hon lär känna honom bättre, när mr Darcy däremot tycker mer och mer om henne när berättelsen skrider framåt. Som personlighet har Elizabeth ändå inte ändrats. Fastän hon är mer lik männen än sina systrar och andra kvinnor är hon ändå en värdig, vacker kvinna, som iallafall en majoritet av gångerna beter sig som en kvinna på 1700 och 1800-talen bör.


Här en en bild på Elizabeth i en ganska ny filmatisering. Den visar bra hennes bestämdhet, beslutsamhet och egen vilja. Man ser också att det sker någon slags tankearbete i hennes hjärna.

5 kommentarer:

  1. Jag tycker om ditt sätt att skriva och dina egna åsikter är bra. Du har hittat i boken små detaljer som du har detaljerat skrivit om, som t.ex. att Elizabeth uppmärksammar också detaljer som andra inte ser. Alla läsare kanske inte har lagt uppmärksamhet till det.

    Nu när hela boken är läst så kan man faktiskt se lite förändring i protagonistens karaktär, nämligen just det t.ex. att hennes känslor för mr. Darcy ändras.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja du har rätt Cecilia. Men jag tänkte att det inte var hennes själva personlighet utan bara hennes förhållande till mr Darcy som förändrades, vilket jag också påpekade. Det beror bara på om man tycker att förändringen sker i Elizabeth själv eller bara i ett förhållande mellan henne och en annan.

      Radera
  2. Du skriver väldigt bra och utförligt om protagonistens alla egenskaper. Det är bra att du tar med många exempel på situationerna som visar och förklarar hurdan Elizabeth är, som t.ex. när du tar med och förklarar stället i boken var hon går tre mil i lera för att besöka sin syster. Jag vet inte om du tänkte på det, men jag tycker att hon också skiljer sig från de andra kvinnorna på den tiden för att hon vill gifta sig med en man som hon på riktigt tycker om, inte bara för att klara sig och tänka på det som ett kontrakt. Man ser det på att hon avböjer två frierier vilket ingen annan säkert skulle göra, men det kan också bero på att hon riktigt hatar friarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo du har alldeles rätt, det är också en sak i vilken hon är mycket annorlunda än de andra kvinnorna. När jag skrev det här inlägget hade jag ändå inte ännu kommit så långt i boken att hon skulle ha nekat till ett frieri. Man såg dock redan i början av boken att hon kanske var av den åsikten att man inte skall gifta sig bara för giftermålets skull, men tanken kom starkare fram först senare. Jag behandlar mera det här med giftermål i mitt andra blogginlägg "manligt och kvinnligt"

      Radera
    2. Jo du har alldeles rätt, det är också en sak i vilken hon är mycket annorlunda än de andra kvinnorna. När jag skrev det här inlägget hade jag ändå inte ännu kommit så långt i boken att hon skulle ha nekat till ett frieri. Man såg dock redan i början av boken att hon kanske var av den åsikten att man inte skall gifta sig bara för giftermålets skull, men tanken kom starkare fram först senare. Jag behandlar mera det här med giftermål i mitt andra blogginlägg "manligt och kvinnligt"

      Radera